Bevallingsbad huren

Wat is een waterbevalling?

Een waterbevalling is een bevalling die gedeeltelijk of helemaal in het water plaatsvindt. Al tijdens de ontsluitingsfase kun je in het water gaan zitten. Het warme water zorgt er namelijk voor dat je ontspant, waardoor het lichaam endorfine aanmaakt. Dit stofje zorgt voor een natuurlijke pijnstillende werking.

Naast dit grote voordeel van een waterbevalling, kent een bevalling in water meer voordelen, zoals de gewichtloosheid waardoor je eenvoudig van houding kunt veranderen. -> zie voordelen badbevalling.
Vroeger ging een waterbevalling nog wel eens gewoon in het bad in de badkamer. Dit is echter niet veilig genoeg door de beperkte diepte, gelimiteerde bewegingsvrijheid en onvoldoende ruimte voor de verloskundige.
Daarom zijn er speciale bevallingsbaden ontwikkeld die zorgen voor een veilige geboorte in het water voor zowel de moeder als het kindje. Je kunt in bad bevallen in de thuissituatie maar ook in een kraamhotel of ziekenhuis. (Dit laatste alleen als er op voorhand geen medische complicaties zijn.)

Hoe ziet een bevalbad eruit?

Formaat van dit (2 persoons) bevalbad is:

buitenmaten: 193 x 165 x 76 cm
binnenmaten: 142 x 114 x 69cm

Waterbevalling bij een tweeling:

Bij een zwangerschap van een tweeling is je bevalling met een medische indicatie in het ziekenhuis. De mogelijkheden voor het bevallen in een bevalbad zijn daarmee erg beperkt. Overleg met het ziekenhuis of het mogelijk is om de ontsluitingsfase (gedeeltelijk) door te mogen brengen in het bad. Op deze manier heb je wel alle voordelen van de ontspanning, de pijnstillende werking en de bewegingsvrijheid. De uitdrijving moet in alle gevallen op bed plaatsvinden.

Hygiëne van het bevalbad:

Wanneer je bij mij een bad huurt ben je altijd zeker van een hygiënisch bad, nieuwe en ongebruikte disposables en een veilige handleiding. Ik hergebruik bewust geen disposables, zodat er geen kans bestaat voor infecties.

Bevallingsbad opzetten:

opzetten en vullen met water duurt ongeveer 1 uur. Zorg ervoor dat je op tijd begint. Bij 4 a 5 cm ontsluiting stapt de zwangere in bad. Wanneer de verloskundige heeft vastgesteld dat de bevalling is begonnen, kun je vast beginnen met het opzetten en vullen van het bad.

1: Zorg ervoor dat de ondergrond, waar je het bad wilt plaatsen, schoon is. Gebruikt het vloerzeil om je vloer te beschermen. Het vloerzeil is tevens voorzien van een antislip laag voor veilig in en uitstappen. Op het vloerzeil vouw je het bad uit.

2: Het opzetten van het bevallingsbad duurt ongeveer 15 minuten. Het bad bestaat uit 5 luchtkamers, welke je met de elektrische luchtpomp opblaast. Met de meegeleverde opblaaspomp kun je het bad niet te hard opblazen. Je begint met de bodem en het zitje. Zorg ervoor dat alle vouwen/kreukels uit de bodem zijn.

3: Vervolgens blaas je de onderste en de middelste ring volledig op. De bovenste ring vul je ongeveer voor de helft.

4: De binnenhoes plaats je over de gehele bovenste ring. De hoes heeft een perfecte pasvorm. De hoes heeft een uitsparing voor de bekerhouder, dus hou die aan als ijkpunt.

5: Wanneer de binnenhoes is geplaatst, kun je de bovenste ring verder opblazen. Hierna zit de binnenhoes perfect in het bad. Nu is het bad klaar om gevuld te worden met water.
Bepaal van tevoren goed waar je het bad gaat neerzetten. Als er eenmaal water inzit kan het niet meer verplaatst worden.

6: Sluit de waterslang aan op je kraan. De slang is 10 meter. Gebruik 1 van de meegeleverde koppelstukken om de slang aan te sluiten. Zorg ervoor dat je ruim van tevoren hebt gecontroleerd of er een geschikt koppelstukje aanwezig is. De slang bevestig je aan het bad door hem door de speciale slanghouder te trekken. Hiermee is de waterslang geborgd.
Leg de thermometer in het bad, zodat je in de gaten kan houden dat het water in het bad tussen de 36.5 en 37.5 graden is. Vul het bad eerst tot de minimale vulhoogte, welke staat aangegeven aan de binnenzijde van de binnenhoes. Zo heb je tijdens de bevalling nog voldoende ruimte om extra water toe te voegen. Het vullen van het bad duurt ongeveer 45 minuten.

Bevallingsbad schoonmaken:

1: Als de moeder uit bad is moet het water weer uit het bad worden gehaald. Hiervoor gebruik je het elektrische waterpompje.Haal eerst eventuele vervuiling uit het bad met het schepnetje. Koppel de slang los van de kraan en zorg ervoor dat de slang in de wc hang, onder de wc bril. Zo zorg je ervoor dat de slang goed blijft hangen. Je kan de slang uiteraard ook naar een andere afvoer leiden. Vervolgens sluit je het uiteinde van de slang bij het bad aan op het waterpompje. Het waterpompje laat je zakken tot op de bodem van het bad. Tip: Klem het pompje tussen het zitje en de wand. Wanneer je de stekker in het stopcontact stopt (snoer is 5 meter) begint het pompje te pompen. Het leegpompen duurt ongeveer 45 minuten. Hier hoef je niet bij te blijven staan.

2: Op een gegeven moment begint het pompje lucht aan te zuigen. Laat lucht uit de bovenste ring en trek de binnenhoes omhoog, zodat het laatste water ook wordt weggepompt.

3: Als al het water uit het bad is gepompt, leg je alle disposables in de binnenhoes. Dus de waterslang, het waterpompje, de afdekhoes, het vloerzeil, antislip matje, thermometer, schepnetje etc. Enkel het bad, de opblaaspomp en de koppelstukken hou je over en gaan retour. De binnenhoes fungeert als een grote vuilniszak en zo gooi je alles in 1 keer weg in de container.

4: Zorg dat het bad volledig schoon én droog is. Maak het bad schoon met een doekje met allesreiniger en droog het met een doek of laat het aan de lucht drogen. Het is belangrijk dat het bad vrij is van eventueel bloed. Dit kan, wanneer het te lang erop blijft zitten, het materiaal aantasten. Als je het bad in de bijgeleverde tas wil stoppen? Doe dit dan als het bad volledig droog is.

Regelmatig mag ik bij een bevalling assisteren. Een van de allerleukste dingen in mijn beroep! (Vind ik) Het kersje op de taart.?

De plek waar je wil bevallen is vaak (niet altijd, om verschillende redenen) een vrije keuze. Zo zijn er meerdere opties:
– Ziekenhuis 1e lijn: Het huren van een verloskamer met eigen verloskundige.
– Ziekenhuis 2e lijn: Medisch
– Kraamhotel
– Thuis

Het laatste puntje zou ik graag willen stimuleren. Als er geen medische noodzaak is om in het ziekenhuis te moeten bevallen? Is thuis (in bad) bevallen zeker een optie.

Voordelen badbevalling:
– Kindje heeft een rustigere overgang. Rechtstreeks huid-op-huid contact.
– Het water bied voor vrouwen een warme, veilige plek die beter helpt te ontspannen. Als je dit thuis doet heb je ook een vertrouwde omgeving.
– Je kunt je flexibel bewegen, vrouwen voelen zich vaak gesteund door het water.
– Ontsluitingsfase verloopt meestal sneller
– Uitdrijvingsfase verloopt meestal geleidelijker waardoor inscheuren of inknippen van de vagina bespaard kan blijven.
– Het warme water heeft een verzachtende werking. Hierdoor is het warme water een natuurlijke manier van pijnbestrijding.

Kosten van het huren van dit (grote)bad is: €178,00 (compleet) + €100,00 Borg.

Huurperiode: vanaf 36 weken t/m 42 weken.
Het bad + het uitgebreide bevalling pakket wordt bij je thuis gebracht en opgehaald.

Wat zit er in het uitgebreide bevallingspakket*?

– Hygiënische binnenhoes,
– Elektrische opblaaspomp (ook om lucht er uit te halen)
– Elektrische dompelpomp om het water na gebruik uit het bad te pompen (1500 l/h leegt het bad in ongeveer 30 minuten!)
– Schepnetje,
– Vloerbeschermkleed, met antislip laag voor de veiligheid,
– Extra antislip-matje klein,
– Thermometer met ideale temperatuur,
– Niet-giftige waterslang van 10 meter,
– meerdere universele kraalkoppenstukken (past op 99 van de 100 kranen).
– Set gynaecologische handschoenen lang,
– Duidelijke Nederlandstalige handleiding

(*eigendom van huurder / mag weggegooid worden na gebruik)

Uitleg bevalbad opzetten/opruimen