Een kraamweek betekend zoveel mogelijk GENIETEN! Hoe fijn is het? Dat je ondersteund wordt door een kraamverzorgster die je zelf hebt uitgekozen?
Iemand waar je een goed gevoel bij hebt. Die zoveel mogelijk rekening houdt met jou wensen terwijl jij bijkomt van je topprestatie!
Als kraamverzorgster krijg je een plekje binnen het gezin. Het is aan mij om dat gezin de gedurende kraamtijd draaiende te houden. Natuurlijk staat de zorg van moeder en kind centraal. Controles worden dagelijks uitgevoerd en genoteerd, gesprekjes met de verloskundige vinden plaats, ondertussen wordt er licht huishoudelijk werk verricht, visite wordt hartelijk ontvangen en evt. broertjes/zusjes worden volledig bij de kraamweek betrokken!
Naast de gezelligheid van een praatje en adviezen in een kraamweek, vind ik het ook heel belangrijk dat je als gezin geniet van het samen zijn. Rust en vrijheid is vaak een detail wat vergeten wordt. Ik ben aanwezig maar niet opdringerig en ben er met het doel; Dat jullie aan het einde van de kraamweek, zelfstandig het gezin (weer) kunnen verzorgen op de manier waar jullie je het prettigst bij voelen.
Verloskundige: Zodra het een beetje is doorgedrongen dat er een kindje groeit in je buik mag je een afspraak maken bij de verloskundige. Rond 8 a 9 weken ben je meestal welkom voor een eerste echo. Er worden medische zaken met je besproken zoals: je gezondheid of erfelijke ziektes in de familie. Rond 11 weken krijg je een termijn echo om te bepalen wat je uitgerekende datum is. Ik werk erg graag samen met verloskundigen praktijk: de bron www.bronverloskunde.nl
Ook mag je In dit beginstadium nadenken over kraamzorg.
Kraamzorg: Welke kraamzorgorganisatie je kiest is een persoonlijke keuze. Vind je het fijn om je kraamverzorgster vooraf te leren kennen en verlang je naar persoonlijk/laagdrempelig contact? Of past een grote organisatie beter bij je?
Bij grote organisaties is het van belang dat je met uiterlijk 16 weken jezelf hebt ingeschreven. Wil je zorg van mij ontvangen en verzekerd zijn van een plekje? Mag je al een berichtje sturen of bellen bij de eerste positieve test. Samen wachten we dan vol spanning af tot de eerste echo en houd ik ook rekening met het feit dat een zwangerschap iets minder positief eindigt. (bijvoorbeeld een miskraam).
Kraamzorg wordt geregeld uit het basispakket van je zorgverzekering (met een wettelijk eigen bijdrage per uur). Momenteel heb je recht op minimaal 24 uur zorg en zorg op maat. (7 tot 10 dagen) Het complete aantal uren is afhankelijk van wat je aan zorg nodig hebt.
Kennismaken: Nadat ik op de hoogte ben van jullie zwangerschap. Ga ik kijken of ik nog plek heb. Zo ja? Dan kom ik graag een keertje kennismaken. Zo heb je een beeld van mij als persoon en kunnen we doorspreken wat kraamzorg zoal inhoud.
Inschrijven: Als we kennis hebben gemaakt in een persoonlijk gesprek en je besluit daarna zorg van mij te willen na de geboorte van jullie kindje. Kun je jezelf officieel inschrijven via mijn website. Na het invullen van het inschrijfformulier gaan we alles in gang zetten om de zorg te regelen.
Tussen de 30 en 36 weken van je zwangerschap kom ik nog een keertje langs. Je hebt dan de mogelijkheid om vragen te stellen en de wensen van jullie kraambed worden genoteerd.
Als zzp’er werk ik met andere zzp’ers samen. Met Alicia (kraamzorg Ciconia – rechts op de foto) en Danielle (Particuliere kraamzorg Danielle van Herk – midden op de foto) werken wij als een 3-tal. Wij staan dag en nacht voor elkaar klaar en helpen elkaar waar nodig. Op deze manier krijgt ieder gezin met zekerheid zorg. Er kan namelijk altijd een rede zijn waardoor ik zelf niet kan werken. Denk hierbij aan een onverwachts ongeluk, overlijden in directe omgeving, meerdere gezinnen die tegelijk bevallen etc. Het is dan fijn om te weten dat je altijd collega ’s achter je hebt staan. Dit geeft het gezin maar ook mijzelf meer rust.
Het is druk in de kraamzorg wereld! Er zijn veel baby’s en helaas minder kraamverzorgsters aan het werk momenteel. Uiteraard doen organisaties hun best om nieuwe mensen te werven en kraamverzorgsters op te leiden. Als er 2 gezinnen tegelijk bevallen probeer ik het als kraamverzorgster eerst zelf op te lossen door gezinnen te combineren. (1 gezin in de ochtend – 1 gezin in de middag). Dit is hoe het momenteel ook gebruikelijk is bij de grote organisaties. (Basiszorg – 3 uur per dag). Als het niet verantwoord is door bijvoorbeeld medische redenen zal ik altijd mijn best doen om uit de wijken naar collega’s in mijn omgeving. Bij twee gezinnen komt het huishouden volledig te vervallen en mag je een beroep doen op bijvoorbeeld vrienden en familie. Uiteraard is dit voor mij ook minder fijn werken. Ik ben o.a. zelfstandig geworden om gezinnen volledige zorg/ zorg op maat te kunnen bieden. Dit zijn onverwachte en onvoorziene situaties. In dit geval zal ik alsnog het beste uit mijzelf halen.